Multiple choice question of Haematology for medical students | MD,MS,FCPS,MRCP,PLAB

Multiple choice question of Haematology for medical students: MBBS,MRCP,FCPS,MD/MS

Multiple choice question for Haematology

1) Coagulation factor genareted in the liver are:

• Factor II
• Factor IV
• Factor VI
• Factor IX
• Factor X

Answer: TFFTT
Explanation :Coming

2) Primary Factors of Coagulation are-

• Prothombin
• Calcium ion
• Factor VIII
• Factor IX
• Fibrinogen

Answer : TTFFT

3)Vitamin K is necessary for synthesis of –

• Factor X
• Fibrinogen
• Factor IX
• Prothrombin
• Factor VI

Ans: TFFTT
Explanation: Vitamin K dependent clotting factors:  II,VII,IX, and X.

4)Causes of Prolong Prothrombin time?

• Treatment with Oral anticoagulant drugs
• Disseminated Intravascular coagulation
• Haemophilia A
• Deficiency of factor XI & XII
• Haemolytic disease of Newborn

Ans: TTFFF
Explanation :
Cause of Prolong prothrombin time
1. Oral anticoagulant drugs
2. DIC

Source :

5)ESR depends on-

• Albumin concentration
• Plasma viscosity
• Fibrinogen level
• Immunoglobulin
• CRP

Ans – TTTTT
Explanation-
ESR Depend on……
Source –

6)Essential Hormone for erythropoesis are-

• Testosterone
• Thyroxine
• Oestrogen
• TSH
• Prolactin

Ans- TTFFF
Explanation –
Source-

7)Prothombin time is increased in the following conditions –

• ALF
• Obstructive jaundice
• Haemophilia
• Christmas disease
• After splenectomy

Ans- TTFFF
Explanation –  severe liver disease incompatible with the normal synthesis of clotting factor (prothombin), in Obstructive jaundice Prothombin decrease due to obstruction of bile duct.in Haemophilia, absenc of factor VIII so Prothombin time is Normal but clotting time abnormal.in Christmas disease, congenital absence of factor IX. That why Prothombin time Normal.Splenectomy does not interfere Prothombin time.

8)ESR influenced by-

• Level of fibrinogen
• Albumin concentration
• CRP
• Immunoglobulin
• Plasma Viscosity

Ans- TFFTT
Explanation –

9)Prothombin activator consists of-

• Phospholipid
• Prothombin
• Factor V
• Factor IX
• Activated Factor X

Ans- TFTFT

10) Stems cells-

• Prolong self Renewal
• Capacity to deferenciate into specialized cell
• No role in tissue homeostasis
• Not found in adults
• Role in tissue repair

Ans- TTFFT

11) Nutritional requirement of erythropoesis –

• Bile salts
• Amino acid
• Folic acid
• Erythropoetin
• Androgens

Answer : TTTFF
Explanation -……..

Read more: 


All Question and Answer Source:


1) BSMMU -Residency & Non Residency – MD,MS, Basic Science
2) FCPS previous Years Question Bank
3)Davidson’s Principle and practice of Medicine
4)Oxford Handbook of Clinical Medicine
5)Kumar clark’s clinical Medicine
6)Harrison internal Medicine
7) Md Noman Islam Nirob, MBBS student,Rangpur Medical College. 
Doctors Gang
Content Protection by DMCA.com
Share on:

Leave a Comment

Scroll to Top