Medical Admission Test Question Pattern in Bangladesh

Medical and Dental (MBBS & BDS) admission test Question pattern 2021-22

Medical Admission Test  2021-2022 Question Pattern

Biology Sample Question 

1. নিচের কোনটি প্রকৃত কোষে পাওয়া যায়?
  • প্লাজমিড
  • অসুগঠিত নিউক্লিয়াস 
  • হিস্টোন প্রোটিন 
  • 70S রাইবোজোম 
Answer : C
2. কোনটির পরাগধানী সর্বমুখীয়?
  • Hibiscus Rosa-sinensis
  • Orayza sativa
  • Pisum Sativum
  • Copsaicus saularis
Answer : B

Chemistry Sample Question 

1. কোনটি এলকোহলের কার্যকরী মূলক?
  • -COOH
  • -OH
  • -CHO
  • -CH3
Answer : B
2. রক্তের PH কত?
  • 5.4
  • 6.4
  • 7.4
  • 8.4
Answer : C

Physics Sample Question 

1. কোনটি ফেরোচৌম্বক?
  • Na
  • K
  • Fe
  • Cu
Answer : C
2. PV=nRT কিসের সমীকরণ? 
  • বাস্তব গ্যাসের সমীকরণ 
  • আদর্শ গ্যাসের সমীকরণ 
  • নিউটিনের প্রথম সুত্র
  • গে লুসাকের সমীকরণ 
Answer : B

English Sample Question 

1. Choose the correct form of sentence. 
  • I wait your decision 
  • I wait to your decision 
  • I await for your decision 
  • I await your decision 
Answer : C
2. Correct adjective of the word “contempt”.
  • Contempting
  • Contemptible
  • Contemptable
  • Contemptstion
Answer : B

General Knowledge Sample Question 

1. একুশে পদক কত সালে চালু হয়?
  • 1975
  • 1976
  • 1977
  • 1979
Answer : B
2. বাংলাদেশের একমাত্র প্রবালদ্বীপের নাম কি?
  • সন্দ্বীপ 
  • হাতিয়া
  • মহেশখালী 
  • সেন্ট মার্টিন 
Answer : D
Author :
Md Noman Islam Nirob 
MBBS, Final Year, Rangpur Medical College 
Session: 2016-2017
Doctors Gang
Content Protection by DMCA.com
Share on:

Leave a Comment

Scroll to Top