Haematology Multiple Choice Questions : Part 1

Haematology MCQ for FCPS, MD/MS residency, Diploma and MBBS examination

FCPS Question Bank doctors Gang

Haematology MCQ with solution 

1. Following statements are true for stem
cells: [DU-097]
a) Blood cells develop from them
b) Immune cells are also derived from it
c) Neutrophil and monocyte series have different
progenitor
d) l in every 10 bone marrow cells act as
progenitor
e) C.S.F. serves as stimulus for granulocyte
production

Ans. TTTFT.

2. Hypercellular bone marrow present in:
a) Aplastic anaemia.
b) Multiple myeloma.
c) Polycythaemia.
d) Myelofibrosis.
e) Acute leukaemia.

Ans- FTTTT.

3. Dry tap commonly occurs in: [DU-16Ju]
a) Metastatic anaemia.
b) Myelofibrosis.
c) Hairy cell leukaemia.
d) Tubercular infection.
e) Megaloblastic anaemia.
Ans-TTTTF

4. Nucleated red cells are found in PBF in
following conditions: [DU-16Ju]
a) Haematinic therapy in anaemia patient.
b) Chronic haemolysis.
c) Aplastic anaemia.
d) Thalassaemia.
e) Haemophilia.
Ans- FTGTF

5. Dry tap can be found in-
a) Myelosclerosis / Metastatic ca of bone.
b) Tubercular osteomyelitis / tubercular
infection.
c) Aplastic anaemia.
d) Multiple myeloma.
e) Chronic granulocytic leukaemia / hairy cell leukaemia.
Ans- TTFTT.

6. Nucleated red cells may be present in: [DU-15Ju]
a) New born.
b) Haeatinic therapy in anaemia.
c) Haemolytic anaemia.
d) Aplastic anaemia.
e) ITP.
Ans-TFTFF.

7. Recognized causes of leukoerythroblastic blood picture include: [(DU-15),10Ju]
a) Carcinomatosis
b) Miliary tuberculosis
c) Myelofibrosis
d) Whooping cough
e) Severe haemolysis
Ans-FFTFT.

8. Dry tap can be found in: [DU-15J]
a) Metastatic carcinoma of bone
b) Sideroblastic anaemia
c) Aplastic anaemia
d) Megalobastic anaemia
e) Hairy cell leukaemia
Ans. a-T, b-F, c-F, d-F, e-T.

9. Trephine biopsy is essential in: [DU-10J]
a) Aplastic anaemia
b) Myelofibrosis
c) Leukaemia
d) Haemolytic anaemia
e) Idiopathic thrombocytopenic purpura
Ans. a–T, b-T, c-T, d-F, e-T.
Peripheral Blood Film

10. In PBF eosinophilia is observed in: (DU-
14J]
a) Hookworm infestation
b) Malaria
c) Tuberculosis
d) Bronchial asthma
e) Hodgkin disease
Ans. a) T. b) F. c) F, d) T. e) T.

11. RBC inclusions are: (DU-121]
a) carbot ring
b) haemosiderin
c) Auer body
d) malaria parasite
e) Howel-Jolly body
Ans. -T,-F,-F,-F, -T.

12. Nucleated red cells present in: [DU-10J]
a) Acute haemolytic anaemia
b) Hemophilia
c) Thalassemia major
d) ITP
e) von Willebrand disease
Ans.a-Tb-F, C-T, d-F, e-F.

13. Following changes in the blood lead to
increase ESR: [DU-16Ju]
a) † Albumin.
b) † Globulin.
c) | Fibrinogen.
d) Shape changes of RBC.
e) Number of RBC.
Ans. a-F, b-T, c-T, d-F, -T.

14. ESR is markedly increased by: [DU-16J]
a) Rheumatoid arthritis.
b) Multiple myeloma.
c) Sickle cell anaemia,
d) Autoimmune disorders.
e) Polycythaemia.
Ans. -T. b-T, c-F. d-T, e-F.

15. Raised ESR is observed in: [DU-14J]
a) Sickle cell anaemia
b) Severe anaemia
c) Nephrotic syndrome
d) ALL
e) Polycythaemia
Ans. a) F. b) T, c) T. d) T, e) F.

16. ESR is markedly increased: [DU-12Ju]
a) Dehydration
b) Multiple myeloma
c) Sickle cell anaemia
d) Autoimmune haemolytic anaemia
e) Polycythemia
Ans. a-F. b-T, c-F, d-T, e-F.

17. Causes of very high ESR: [DU-11]
a) Tuberculosis
b) Aplastic anaemia
c) Polycythaemia
d) Sickle cell anaemia
e) Multiple myeloma
Ans. a–T, -T, C-F.-F.e-T.


18. Iron absorption is increased: [DU-10J]
a) In ferrous form
b) In ferric form
c) With ascorbic acid
d) With phosphorus
e) With apoferitin
Ans.a-T, b-F, -T.d-F, e-T.
Haemoglobin & PCV

19. A low MCHC occurs in: (DU-13]
a) iron deficiency anaemia
b) pernicious anaemia
c) anaemia associated with fish tape worm
d) bleeding peptic ulcer
e) sideroblastic anaemia
Ans. a-T, 6-F,-F, d-T, e-T.
Anaemia

20. Causes of microcytic hypochromic
anaemia: [DU-18M,17N]
a) Iron deficiency anaemia.
b) Thalassaemia.
c) Anaemia of chronic disease.
d) Chronic liver disease.
e) Alcoholism.
Ans. a-T, b-T, C-T, d-F, e-F.

21. Causes of microcytic hypochromie anaemia
are: [DU-15Ju]
a) Sideroblastic anaemia
b) Pernicious anaemia
c) Aplastic anaemia
d) Acute blood loss
e) Thalassaemia
Ans.a-T, 6-F, c-F, d-F, e-T.

22. Blood picture of megaloblastic anaemia:
[DU-13Ju]
a) macro-ovalocyte
b) increased MCHC
c) hypersegmented neutrophil
d) increased platelet count
e) target cells
Ans. a-T, b-T, C-T, d-F, e-F.

23.In aplastic anaemia: [DU-13Ju]
a) RBC are normocytic normochromic
b) reticulocyte count is raised
c) platelet count is increased
d) bone marrow may show fibrosis
e) ESR is normal
Ans. a-T, b-F,-F. d-F, e-F.

24. Megaloblastic anaemia - [DU-13]
a) Will have megaloblast
b) Can be due to vitamin B6 deficiency
c) Can occur in tropical sprue
d) Can have thrombocytopenia
e) Will have hypersegmented neutrophil
Ans. a-T, b-F, c-T, d-T, e-T.

25. The following haemolytic anaemia are
congenital - [DU-13J]
a) Thalassaemia
b) March haemoglobinuria
c) Microangiopathic haemolytic anaemia
d) Ovalocytosis
e) G6PD deficiency
Ans. a-T, b-F, c-F, d-T, e-T.

26. Following are causes of autoimmune
hemolytic disease - [DU-12Ju]
a) infectious mononucleosis
b) cytomegalovirus infection
c) lobar pneumonia
d) administration of alpha methyldopa
e) lead poisoning
Ans. a-T, b-T, c-F, d-T, e-F.

27. Causes of macrocytosis are - [DU-11Jul]
a) megaloblastic anaemia
b) scurvy
c) thalassaemia
d) alcoholism
e) sideroblastic anaemia
Ans, a-T, b-T, c-F, d-T, c-T.

28. Evidence of haemolysis are -- [DU-11Ju]
a) hyperbilirubinaemia
b) Heinz bodies
c) increased plasma heptoglobin
d) increased hemopexin
e) increased lactate dehydrogenase
Ans. a-T, b-F, C-F, d-F, e-T.
29. Causes of microcytic hypochromic anaemia are - [DU-111]
a) Sideroblastic anaemia
b) Megaloblastic anaemia
c) Aplastic anaemia
d) Iron deficiency anaemia
e) Thalassaemia
Ans. a-T, b-F, C-F, d-T, e-T.

30. Megaloblastic anaemia due to folate
deficiency occurs in - [DU-09J]
a) Pregnancy
b) Myeloproliferative disorders
c) Pernicious anaemia
d) Skin disease
e) Alcoholism
Ans. a-T, b-T, C-F, d-T, e-T.
Polycythaemia
31. Polycytahemia occurs in - [DU-10Ju]
a) Congenital cyanotic heart disease
b) Renal cell carcinoma
c) Carcinoid tumour
d) Lead poisoning
e) Hypoxia
Ans, a-T, b-T, c-F,-F, e-T.
Thalassaemia &
Haemoglobinopathies
32. Features of thalassaemia includes: [DU-
18N)
a) Decreased iron
b) Hypersplenism.
c) Increased fetal hemoglobin.
d) Decreased haptoglobin.
e) Conjugated bilirubin in blood.
Ans. a-T, b-T, C-T, d-T, e-T.

33. The followings are haemoglobinopathies:[DU-18M]
a) Congenital spherocytosis
b)Sickle cell anaemia.
c)Thalassemia
d) HH SC disease
e) Hereditary eliptocytosis.
Ansa T.-T.dr. E

34. True pob cythaemia occurs in:(DU-17M)
a) Renal cell carcinoma
b)Carcinoid tumer.
c) Chronic bronchial asthma.
d) Hypoxia
e) Fcess fluid loss.
Answer. -TTTF.
Pancytopenia
35. Causes of pancytopenia include - [DU-
08Ju]
a) Acute leukaemia
b) Overwhelming infection
e) Polycythemia
d) Myelofibrosis
e) Radiotherapy
Ans. -T.-T.-F. d-T.-T.


36. CML is characterized by: [DU-18N]
a) Increased number of blasts.
b) Decreased platelet count.
c) Increased neutrophil alkaline phosphatase.
d) Eosinophilia.
e) Basophilia.
Ans. -T.-T.-F. d-T, -T.

37. Neutrophilic leukocytosis is found in: [DU-18N]
a) Pyogenic bacterial infection.
b) Myocardial infection.
c) Aplastic anaemia
d) Diabetic ketoacidosis.
e) Chemotherapy
Ansa-T, 6-T, F, d-T, F.
38. AML is characterized by: [DU-17M)
a) Prevalence among children.
b) Marrow contains 20-30% blasts.
c) Presence of Philadelphia chromosome.
d) Mild hepato-splenomegaly.
e) Mild reduction of haemoglobin concentration.
Ans. a F.6 T, F, d-T.-T.

39. CLL is characterized by: [DU-16Ju]
a) Increased prevalence in children.
b) Smudge cells.
c) Exposure to ionizing radiation.
d) Associated with AIHA
e) Thrombocytosis.
Ans. a-F, b-T, c-T, d-F, e-F.

40. Features of CGL: [DU-16J]
a) Marked increase in WBC count.
b) Predominance of myeloblast.
c) Decrease platelet count.
d) Positive Philadelphia chromosome.
e) Increased neutrophilic ALP.
Ans. a-T, b-F. c-T, d-T, e-F.

41. Blood picture of AML shows: [DU-16J]
a) More than 20% blast cells.
b) Smear cells in PBF.
c) Normocytic & normochromic RBC.
d) Mild reduction in Hb concentration.
e) Thrombocytosis.
Ans. a-T, 6-T, C-T, d-F, e-F.

42. Laboratory findins of CGL: [DU-15Ju]
a) Leukocytosis.
b) Basophilia.
c) Thrombocytopenia.
d) Hypocellular bone marrow.
e) Increaesed serum uric acid,
Ans. a-T, 6-T, c-T, d-F, e-F.

43. Neutrophilic leukocytosis may be due to:[DU-15Ju]
a) Tissue necrosis
b) Burn
c) Tuberculosis
d) Allergic reaction
e) Acute blood loss.
Ans. a T. b-To-F, d-T, T.
44. Leucopenia is common in: [DU-15J]
a) Carcinomatosis.
b) Infectious mononucleosis.
e) Burkitt's lymphoma.
d) Meningitis.
e) Cytotoxic drug therapy.
Ans. a-T, b-F,-F, d-F, e-T.

45. Features are seen in CML: [DU-154]
a) Increased basophil.
b) Myeloblast over 70% in PBF.
c) Thrombocytopenia.
d) Increased granulopoiesis.
e) Increased megakaryopoiesis.
Ans. a T, b-F.-T, d-T, e-F.

46. In CGL: [DU-141]
a) Platelet count is increased
b) WBC count can be below normal
c) Blast is usually less than 10% in circulation
d) An accelerated phase can occur
e) A chromosomal deletion can occur
Ans. a) T, b) F. c) T, d) F, e) F.
47. Neutrophilic leukocytosis may be due to :[DU-13Ju]
a) Tissue necrosis
b) Burn
c) Tuberculosis
d) Bordetella pertussis infection
e) Chronic blood loss
Ans. a-T, 6-T, c-F, d-T, e-T.
48. In CGL: [DU-13Ju]
a) Platelet count is increased
b) WBC count can be below normal
c) Blast is usually less than 10% in circulation
d) An accelerated phase can occur
e) A chromosomal deletion is usually present
Ans. a-T, b-T, c-T, d-T, e-F.

49. Absolute lymphocytosis occurs in: [DU-
13Ju,09Ju]
a) psoriasis
b) Loeffler's syndrome
c) tuberculosis
d) whooping cough
e) chronic lymphocytic leukaemia
Ans. a-F, b-F, C-T, d-T, e-T.

50. Acute myeloblastic leukaemia - [DU-13]
a) is more common in young adults
b) is associated with large number of blast in peripheral blood and bone marrow
c) is always associated with TC above
100000/cu mm
d) is usually associated with thrombocytopenia
e) have hypocellular bone marrow
Ans. a-F, b-T, c-F, -T, e-F


If you get any wrong or mistake or any issue please contact with us below the page contain address or phon no.

Editor :

Md Noman Islam Nirob 

46th,Rangpur Medical College 


Reference:

  • MBBS Prof exam under Dhaka University 
  • MBBS Prof exam under Rajshahi University
  • MBBS Prof exam under Chittagong University
  • MBBS Prof exam under  SUST
  • Previous year Question of BCPS 
  • Previous year question of BSMMU 
  • Some are made by Noman Islam Nirob 



No comments:

Don't spam in this Website.
(Remember : You can write guest post in this site then I accept your link).
Email us For Guest post : nomanislamnirob@medicartbd.com

welcome to visit our website(www.doctorsgang.com).It is best learning platform of medical science in the world.
Powered by Blogger.